“Domatesin Çekirdeği Kırmızı Kırmızı” – Ağustos 2014

Nerden Başlasam, Nasıl Anlatsam?

Uzun zaman geçti, neler yaptık, neler oldu, neler olmadı? Şimdi bu birkaç ayı nasıl anlatmalı, nasıl sıraya koymalı diye düşünüyor, bir yandan da yazmaya başlamış oluyorum.

İnternetimiz ve elektriğimiz halen olmadığından bu iş böyle ertelendi. İlk başlarda bir internet kafeye gidip yazmak istediysem de olmadı, gittim ama yazasım gelmedi. Şimdi yine İstanbul’dayız fakat bu kez eşyaları toparlamak ve temelli dönüş yapmak için buradayız.

Önceki yazılara şöyle bir göz attığımda evin çatısı, etrafındaki yaşam alanı, depo vb işleri halledip İstanbul’a geldiğimiz zaman diliminde kaldığımızı gördüm. İstanbul’da on gün kaldık, işlerimizi olabildiğince hızlı halledip döndük Taşlıbahçe’ye ve bizi karşılayanlar dalları basan kızarmış domatesler oldu. On gün boyunca (10 Ağustos -20 Ağustos arası), hem de en sıcak zamanlarda susuz kaldıkları halde kuruyan bitki olmamış. Bunu daha önceki yazılarda bahsettiğim ve çukur kültür olarak andığım yönteme bağlıyorum. Ancak, son günlerde açan çiçekler dökülmüş olduğundan domates hasadımız kısa süreliğine de olsa oldukça azaldı bir süreliğine, sonra yine arttı, bahsederim birazdan.

Gider gitmez yirmi kilo kadar domates topladık. Bir kısmını tohumluk ayırdık, aşağıdaki kapta olanlar ağaçlar.net “Tohum Takas Etkinliği”nde paylaşacağımız çeşidin üyeleri:

yaz-1

Domates tohumlarını geleneksel yöntemle değil de fermantasyon yöntemiyle ayırdık bu kez. Domates ve benzeri sulu meyvelerin doğal fermantasyon sürecinin kontrollü ortamdaki taklidi. Aslında bu yöntem temiz tohum elde etme, kimi patojenlerin devre dışı bırakılması, çimlenme oranının artması, daha uzun saklama süreci gibi bazı avantajları dolayısıyla yurt dışında oldukça rağbet görüyor. Araştırdıkça ne kadar çok kullanıldığına şaşırdık. Konuyla ilgili ağaçlar.net forumda “Birnefestoprak” kullanıcı isimli üyenin süreci anlatan fotoğraflı, yazılı bir paylaşımı var ki biz de ilk olarak bu yöntemi bu şekilde keşfettik. Konuyu açmışken birkaç fotoğraf da ben ekleyim.

Önce domatesler aşağıda görüldüğü gibi enlemesine ortadan ikiye bölünüyor…

DSC_0064 - Kopya

…ve içleri bir bardağa, kavanoza veya benzer bir yere elle sıkılıyor. Domatesin suyu, çekirdekleri ve bir kısım domates parçası bu esnada kabın içerisine düşüyor.

yaz-2

Ertesi gün(1.gün diyelim) kabın içerisindeki görüntü değişiveriyor; domates parçaları ve tohumların çoğu yukarıya çıkarken su bu parçaların altında durulaşıyor.

yaz-3

İkinci gün en üstte kırmızılar arasında beyazımsı bir bakteriyel tabaka yer yer oluşmaya başlıyor:

yaz-4

Üçüncü gün ise bu tabaka kendini net bir şekilde gösteriveriyor:

yaz-5

Biraz daha yakından bakalım; bir tuhaf mikro alem:

yaz-6

Bir gün daha geçtiğinde bu tabakanın yoğunluğu artıyor ve ince bir kabuk haline gelmiş olduğundan bir çatal veya benzeri bir aletle kaldırılmaya hazır hale geliyor. Zaten dördüncü günden sonrasının sürece zarar verdiği yönünde kimi bilgiler de mevcut.

yaz-7

Bu tabaka kaldırıldığında görüntü aşağıdaki gibi:

yaz-8

Yarım dolu haldeki bu kaba su eklendiğinde ise sağlıklı tohumlar dibe çökerken domates parçaları ve varsa boş tohumlar yukarıda kalıyor:

yaz-9

Bu durumda artık istenmeyen domates parçaları ve boş tohumlar kolayca dökülürken sağlıklı tohumlar her zaman dipte kalıyor, işlem oldukça kolay. Kabın içerisindeki su pembe bulanıklığından kurtulana kadar beş altı kez (kaptaki miktara göre daha az veya fazla da olabilir) doldur boşalt devam ediyor; aşağıda üçüncü boşaltmadan sonraki görüntü:

yaz-10

Birkaç kez daha bu işlem tekrarlandığında da görüntü böyle netleşiyor:

yaz-11

Bu işlem kolay olsa da biraz dikkat etmekte, suyun son kısmına ve çekirdeklere yaklaşıldığında yavaşlamakta fayda var, dökme esnasında dipteki tohumlar da yanlışlıkla gidivermesin;

yaz-12

Bu nedenle en son kalan istenmeyen parçaları temizlemek için daha fazla riske girmeyerek kabın içerisindekiler bir süzgece alınıyor ve akan suyla yıkanarak çok kısa bir zamanda tertemiz hale geliyor:

yaz-13

Nihayetinde tohumlar bir tabağa alınıyor, istenirse ayrı ayrı yerleştiriliyor -biz böyle tercih ettik- istenirse öylece bir küme halinde bırakılıyor. İsteyenler aşağıdaki gibi tohum mandalası da yapabilir, daha odaklayıcı, güçlü ve pozitif bir mandala yapmamıştım; ya tohumların kendisinden ya da onlara verdiğim değerden, muhtemelen her iki nedenden dolayı bu böyle…

yaz-14

Tohumlar kuru, havadar bir yerde iyice kuruduktan sonra saklanmak üzere paketlenebilirler artık. Naylon poşete konulacaklarsa bir hafta on gün kadar açıkta bekletmekte fayda var. Biz iki hafta beklettik.

Domateslerden başka kavun, karpuz ve salatalıklarda da aynı yöntemi denedik fakat temiz tohum elde etmede en kolay ve tatmin edici olan domatesler oldu; temizlikten ziyade yöntemin diğer faydalarından dolayı önümüzdeki yıllarda da uygun olan tohumları bu yolla terbiye ettikten sonra saklamayı düşünüyoruz…

Reklamlar
Bu yazı Uncategorized içinde yayınlandı. Kalıcı bağlantıyı yer imlerinize ekleyin.

5 Responses to “Domatesin Çekirdeği Kırmızı Kırmızı” – Ağustos 2014

  1. Sinan HACIOĞLU dedi ki:

    Özlemişiz yazılarınızı. Daha sık yazmanız dileğiyle..

    • taslibahce dedi ki:

      Sağolun Sinan bey; birkaç gün arayla birkaç yazı eklerim bu aralar. sonra yine küçük bir ara ve arkasından rayına oturur umarım…

      Bu arada size geç de olsa bir mail atabildim nihayetinde, telefonumu verdim merak ettiğiniz konularla ilgili görüşmek için…

      • Sinan HACIOĞLU dedi ki:

        Ben de işlerimi ve kafamı toparladığım zaman bu konuda meraklı sorularımı size yöneltmek isterim. Tekrar teşekkürler..

  2. Emel Çelik dedi ki:

    Yazılarınıza tekrar kavuşmak çok güzel.
    Bu yazıda da hoş bir detay yakaladım. “Tohum mandalası”
    Harikasınız TAŞLIBAHÇE.
    Yaptığınız işlerden aldığınız keyfi, bu güzel yazılarınızla bizlere de hissettiriyorsunuz.
    Teşekkürler, teşekkürler, teşekkürler.

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Google+ fotoğrafı

Google+ hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Connecting to %s